Een typisch Italiaans gerecht. Toch heeft het lekker makkelijke Nederlandse ingrediënten in zich. Door het gebruik van spelt pasta heb ik dit gerecht nog wat voedzamer en gezonder gemaakt. Ik gebruikte de volkoren variant, daar zitten nog de meeste voedingsstoffen in. Speltpasta is gezonder dan ‘normale’ (volkoren) pasta omdat spelt een oudere graansoort is en daardoor meer voedingssstoffen en minder gluten bevat dan tarwe (huidige tarwesoorten worden gekruist zodat het meer gluten bevat en dus betere bakkwaliteiten geeft).
Spelt bevat meer eiwit/essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen. Ook is het beter verteerbaar dan tarwe. Zorg verder dat je goede kwaliteit pesto gebruikt, het liefst zelfgemaakt. Dit maakt echt een groot verschil!
De pesto kun je kopen, maar natuurlijk ook zelf maken. Dan wordt de pasta met pesto nog lekkerder.
Ingrediënten
100 gram volkoren spelt pasta
2 medium aardappels
100 gram sperziebonen (of wat meer voor een grotere groentenportie)
4 eetlepels pesto (zelfgemaakt of uit een potje)
(Keltisch) zeezout
Bereidingswijze
1. Breng een grote pan water aan de kook. Voor 2 personen gebruik ik een
pan van 2,5 liter. Schil de aardappels (hoeft niet per se) en snijdt
deze in blokjes. Snijdt de puntjes van de sperziebonen af. Snijdt ze
daarna doormiddel of door drieën.
2. Als het water kookt voeg je een eetlepel zout toe en laat je de
aardappels 2 minuten koken. Als je iets grotere blokjes hebt, laat ze
dan 5 minuten koken. Voeg dan de sperziebonen toe. Laat ook deze 2
minuten koken. Voeg dan de pasta toe.
3. Schep de pesto in een kommetje en voeg een halve soeplepel kookwater uit de pan toe.
4. Kook de pasta tot deze gaar is (liefst ietsje minder dan de aanbevolen kooktijd) en giet alles af.
5. Voeg nu de pesto toe aan de pan en roer op laag vuur nog even door. Voeg nog een klein beetje zout toe.