Lekkerlamsvlees.nl

    • Home
    • Cake en taart
    • Hartige Taart
    • Kip
    • Italiaans
    • Lamsvlees
    • Rijstgerechten
    • Soep
    • Typisch Hollands
    ✕

    Snelle pap uit de magnetron

    Typisch Hollands

    Snelle pap uit de magnetron

    Dirk Embregts 7 januari 2021

    Pap, havermout of pap worden steeds populairder. Ook bekend als haver of havermout, zit het gezonde ontbijt boordevol vitamines en mineralen die een geslaagde start van de dag garanderen. De havermout is op basis van havervlokken. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals mangaan, fosfor, magnesium, koper, ijzer, zink en talrijke antioxidanten. Traditioneel wordt de pap bereid in een pan. De pap moet constant worden geroerd, zodat niets tijdens het koken verbrandt. Het is veel gemakkelijker om de pap in de magnetron te bereiden. Maar is microgolfvoeding niet veel ongezond en alleen iets tussendoor? Hier kun je zien wat er werkelijk gebeurt met eten in de magnetron, of eten in de magnetron echt ongezond is. We vertellen je ook hoe het populaire havermoutmeel wordt bereid en welke tips en trucs je in acht moet nemen!

    Dit is hoe het bereiden van een maaltijd in de magnetron werkt

    Het belangrijkste onderdeel van een magnetron is een elektrische buis, die ervoor zorgt dat elektriciteit wordt omgezet in magnetische golven. Een golfroerder is verantwoordelijk voor het verdelen van de golven die in de kookruimte worden gegenereerd. De metalen wanden reflecteren vervolgens de golven zodat ze van beide kanten het te verwarmen voedsel kunnen binnendringen. Hierdoor gaan de watermoleculen in het voedsel trillen. Dit zorgt op zijn beurt voor wrijving, de wrijving produceert warmte en het resultaat is verwarmd voedsel.

    Is magnetronvoedsel niet ongezond?

    Deze mythe blijft bestaan! Het gerucht is vooral populair dat voedsel in de magnetron voedingsstoffen verliest. Het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek bevestigt dat wanneer voedsel goed wordt verwarmd, er niet veel meer vitamines en mineralen verloren gaan dan bij het koken op het fornuis of in de oven. Maar dit geldt alleen als de groenten bijvoorbeeld bijzonder zacht en op zeer laag vuur konden worden gekookt. Er moet ook worden opgemerkt dat vitamines in water oplosbaar zijn. Hoe meer water er is gebruikt om te koken, hoe minder vitamines er na bereiding in de groenten achterblijven. Bij koken in de magnetron wordt echter veel minder water verbruikt, daarom bevatten magnetrongroenten vaak veel meer vitamines! Trouwens, als je een paar tips opvolgt, smaakt magnetronvoedsel bijna net zo lekker als nadat het op het fornuis is bereid. Maar niet alle voedingsmiddelen kunnen in de magnetron worden gekookt.

    Gepeld voedsel zoals eieren en worst zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor koken in de magnetron. Het water dat ze bevatten kan tijdens het koken niet ontsnappen, waardoor ze de neiging hebben om te barsten. En wie maakt de magnetron daarna graag schoon? Vlees en vis kunnen in kleinere hoeveelheden goed worden bereid. Het is belangrijk dat het eten niet in de plastic bak wordt bereid. Het plastic wordt ook verwarmd door de microgolfstraling. Hierdoor komen de kleinste hoeveelheden weekmakers in het plastic vrij.

    Deze weekmakers zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en worden ook aangetroffen in kunststoffen die geschikt zijn voor microgolven. Het voedsel moet daarom worden verwarmd in keramiek of glazen schalen. Microgolven zenden overigens geen gevaarlijke straling uit. Het Instituut voor Arbeids- en Sociale Geneeskunde in Aken acht deze vrees ongegrond, omdat microgolven regelmatig worden onderhouden en gecontroleerd. Zelfs de oude en goedkope modellen laten slechts de kleinst mogelijke straling ontsnappen, wat absoluut niet schadelijk is voor de gezondheid.

    Nog geen magnetron?

    Kijk dan in de winkels naar de juist magnetron aanbieding. Magnetrons zijn niet meer zo duur, en onmisbaar in de moderne keuken.

    Auteur: Dirk Embregts

    Vorig artikel

    Rijstwafels

    Nieuwste berichten

    Snelle pap uit de magnetron

    Snelle pap uit de magnetron

    Rijstwafels

    Rijstwafels

    Falafel

    Falafel

    Laatste recepten

    • Snelle pap uit de magnetron
    • Rijstwafels
    • Falafel
    • Soepstengels
    • Gevulde boterkoek

    Overige informatie

    • Contact
    • Privacy en Cookies
    • Zelf babi ketjap maken
    • Gebakken banaan maken
    • zelf mayonaise maken
    • taart bezorgen
    Arba WordPress thema door XstreamThemes.